Милица Гладнишка

Милица Гладнишка е българска актриса и джаз певица родена на 3 юни 1976 г. в София. Прадядо ѝ е бил изследовател в Африка, майка ѝ е единствената жена тромпетистка в България, а нейната сестра Емилия е виолистка в операта в Грац. Завърша НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ със специалност Актьорско майсторство за куклен театър в класа на Пламен Кьорленски. Паралелно с Академията учи оперно пеене при Рени Пенкова. През 2003 г. изкарва курсове по джаз пеене в Лондон, после майсторски клас при Милчо Левиев. Участва в концерти в БНР и камерна зала „България“, както и в изяви във Виена и Грац.

Досега Милица има няколко записани песни, сред които са „Сънища“ и „Чужда сянка“, и е участвала в два късометражни филма и един игрален (късометражните „Voice wanted“ и „Мона Лиза“, както и в лентата „Кецове“).Участва в комедийния сериал „Етажна собственост“ с който става много популярна сред българската публика. Участва във втория сезон на реалитито „Черешката на тортата“. Участник е и в първия сезон на шоуто „Като две капки вода“, където се бори за голямата награда с Рафи Бохосян. Въпреки, че не печели, става част от журито на втория сезон на шоуто, а по-късно и един от менторите в екипа.

От 2012 г. тя е гласът на Fox Life. Озвучава многобройни детски и тийнейджърски филми.През 2017 г. е номинирана за наградата „Икар“ в категория „Златен глас“ (актриса) за ролята на Тюлип в дублажа на „Щъркели“.

Любов, свобода и усмивка - това са трите думи, с които Милица Гладнишка описва себе си в интервю за https://lifestyle.bg , като допълва, че обича хората, животните и природата. Върши това, което харесва. Единственото, което не би жертвала, е свободата си. А по природа вижда първо хубавото и смешното, което я крепи и я прави силна в трудни моменти.
Пак с любов, свобода и усмивка Милица описва и работата си, като признава, че през живота си "воюва" за това да работи по проекти, които харесва, защото за нея няма по-голямо удоволствие от това да върши любимата работа.

На малцина е известен фактът, че Милица има номинация "Аскеер" за театрална музика към спектакъла "Бягства" на Веселка Кунчева.

И така на границата между кино, театър и музика, Милица еднакво добре се справя с всичко, затова обича и всяко свое участие, независимо от попрището. "Запалвам и горя до последния тон. Такава емоция не можеш да забравиш. Тя ти липсва ежеминутно."

 

Милица играе в...

Последният човек по романа на Джордж Оруел "1984"

Последният човек по романа на Джордж Оруел "1984" (2019)