Награди

Актьорът Йордан Тинков носител на наградата „СИВИНА” 2021 за млад куклен актьор

Младият Старозагорски актьор Йордан Тинков спечели приза на Асоциацията  на Куклените Театри – АКТ-УНИМА, България и Съюз на артистите в България за млад куклен актьор, на церемония в Столичен куклен театър!

Журито с председател Христина Арсенова – режисьор и членове – Михаил Тазев, театровед и Любомир Генчев, актьор, отличи Йордан Тинков за ролите му на Краля на безпътицата и Лабиринта в „Малката самовила”  с режисьор Славчо Маленов, спектакъл на Държавен куклен театър Стара Загора.

Събитието с награждаването е част от Софийски театрален салон, предшестващ наградите ИКАР на САБ, част от Календара на културните събития на Столична Община  и с подкрепата на Национален фонд „Култура” на Министерство на Културата.

Наградата СИВИНА е учредена през 2009 г. от режисьорската колегия към АКТ-УНИМА, България по идея на доц. Петър Пашов и Кирякос Аргиропулос. Инициативата е подкрепена от Съюза на Артистите в България. Призът  е  за поощряване  на       млади  актьори в кукленото изкуство.

Национални награди на САБ ИКАР 2020

ИКАР 2020 за СЦЕНОГРАФИЯ на Мариета Голомехова за спектакъла "Последния човек" по романа на Дж.Оруел "1984", реж. Веселка Кунчева, Държавен куклен театър - Стара Загора

ИКАР 2020 за ПОСТИЖЕНИЕ В КУКЛЕНОТО ИЗКУСТВО на МИЛЕН АПОСТОЛОВ за музиката в „Меко казано“ от Валери Петров, реж. Цвети Пеняшки, Държавен куклен театър – Стара Загора 

Номинации за национални награди ИКАР 2020

Старозагорският куклен театър получи четири номинации за Национални награди ИКАР 2020!

Номинациите са за:

Сценография - Мариета Голомехова за „Последният човек“ по романа на Джордж Оруел „1984“, реж. Веселка Кунчева, Държавен куклен театър – Стара Загора

Майсторско техническо осъществяване - „Последният човек“ по романа на Джордж Оруел „1984“, реж. Веселка Кунчева, Държавен куклен театър – Стара Загора

Авторска музика - Христо Намлиев и Милица Гладнишка за „Последният човек“ по романа на Джордж Оруел „1984“, реж. Веселка Кунчева, Държавен куклен театър – Стара Загора

Индивидуални постижения в кукленото изкуство - Милен Апостолов за музиката в „Меко казано“ от Валери Петров, реж. Цвети Пеняшки, Държавен куклен театър – Стара Загора

Всички спектакли, които са номинирани за Наградата ИКАР 2020 ще бъдат програмирани в рамките на ХV-тото издание на Софийския театрален салон през месец март. На 27-ми март ще бъдат връчени 46-тите награди на Съюза на артистите – първите театрални награди в България, които са запазили своите традиции до днес.

Награда на Министерство на културата (2019)

Награда на Държавен куклен театър - Стара Загора от Министъра на културата Боил Банов за постигнати високи резултати в областта на театралния мениджмънт и творческата дейност

Колективна награда Стара Загора (2018)

Колективна награда "Стара Загора" в направление "Култура и изкуство" на Държавна опера - Стара Загора и Държавен куклен театър - Стара Загора за постановката на операта "Турандот"

Награда "Златният делфин" за сценография (2017)

Награда за сценография на Мариета Голомехова за спектакъла "СТРАХ" от Ина Божидарова и Веселка Кунчева, режисьор Веселка Кунчева, сценография Мариета Голомехова, музика Христо Намлиев, художествено осветление Томаш Моравек и Катарина Дурикова на 17 Международен куклено-театрален фестивал "Златният делфин" 2017, Варна

Награда Стара Загора (2017)

Награда "Стара Загора" за високи постижения в духовния живот на Стара Загора

Икар 2017 за куклено изкуство

Награда "ИКАР" 2017 за куклено изкуство на САБ за спектакъла "Джелсомино в страната на лъжците" по Джани Родари, режисьор Елица Петкова, сценография Ива Гикова, Ивайло Николов, музика Пламен Петков

Награда "Сивина" за млад актьор (2017)

Награда "Сивина" за млад актьор на Диляна Спасова за ролите ѝ в спектакъла "Бялата врана" по Карел Чапек, режисьор Любомир Колаксъзов, сценография Виктория Андрекова, музика Христо Намлиев

Награда на Министерство на културата (2016)

 

Награда на Министерство на културата за високи постижения в областта намениджмънта и маркетинга 

Награда „Стара Загора“ (2015)

Награда „Стара Загора“ за високи художествено-творчески постижения в духовния живот на Стара Загора.

Награди от "LUT FEST" (2015)

Награда за най-добър спектакъл (GRAND PRIX) и Златна Анима за спектакъла "Вълшебникът от Оз" на 16-тия Международен фестивал за професионално куклено изкуство за деца "LUT FEST" 2015, Източно Сараево, Босна и Херцеговина.

3 награди "ИКАР" (2015)

- ИКАР 2015 за куклен спектакъл за "Страх" от Ина Божидарова и Веселка Кунчева;

- ИКАР 2015 за майсторско техническо осъществяване на спектакъла "Страх" от Ина Божидарова и Веселка Кунчева;

- ИКАР 2015 за авторска музика на Христо Намлиев за спектакъла "Страх" от Ина Божидарова и Веселка Кунчева.

Награда „Стара Загора“ (2014)

Награда „Стара Загора“ за високи художествено-творчески постижения в духовния живот на Стара Загора.

Награда от „Двама са малко, трима са много“ (2014)

Награда за съхранение на традициите на българската народна приказка за спектакъла "Неродена мома", реж. Христина Арсенова на ХХI-ви Международен куклено-театрален фестивал „Двама са малко, трима са много“, Пловдив.

Награда от „Вълшебната завеса” (2013)

Награда на Симона Нанова за сценична идея и реализация на българска народна приказка „Неродена мома” на Държавен куклен театър – Стара Загора и фондация „АРТЕ ВИВА” на 14–тия Международен фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса”.

Награда СИВИНА (2012)

Наградата СИВИНА от режисьорската колегия към АКТ-УНИМА, България за млад актьор в областта на кукления театър на Ваня Викторовна Камянска за ролите и в спектакъла „Малката Самовила” - реж. Славчо Маленов от репертоара на Държавен куклен театър – Стара Загора.

Наградата СИВИНА (2011)

Наградата СИВИНА от режисьорската колегия към АКТ-УНИМА, България за млад актьор в областта на кукления театър на Калоян Георгиев за ролите му в спектакъла „Комедия аха-аха Дел’Арте” от репертоара на Държавен куклен театър – Стара Загора.

Награда от „Стоби” (2010)

Копродукцията „Едип. Празникът на ослепяването” на Държавните куклени театри на Стара Загора, Пловдив и Бургас спечели колективната наградата за най-добра актьорска трупа на 9-тия Международен фестивал за антична драма „Стоби” 2010г., Велес, Македония.

Награда от „Пиеро” (2009)

Награда за мъжка роля на Делян Кьосев за ролята на Дребосъчето и ролята на Храбрия оловен войник за спектакъла „Храбрият оловен войник” на VІ-ти Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро” 2009, Стара Загора.

Награда от „Двама са малко, трима са много” (2009)

Награда за режисура на Славчо Маленов, награда за актьорско майсторство на Делян Кьосев и втора награда на Холандското жури за спектакъла „Малката Самовила” на 18-ти Международен куклено-театрален фестивал „Двама са малко, трима са много”, Пловдив.

Награда от „Златният делфин” (2008)

Награда за актьорско майсторство и награда за драматизация за спектакъла „Барон Мюнхаузен”, реж. Славчо Маленов на Международен куклено-театрален фестивал „Златният делфин”, Варна 2008.

ІІІ-та награда на холандското жури (2008)

ІІІ-та награда на холандското жури за спектакъла “Жабокът Цар”, реж. Дарин Петков на 17ти Международен куклено-театрален фестивал “Двама са малко, трима са много”, Пловдив 2008г.

Награда за актьорско майсторство (2007)

Награда за актьорско майсторство за спектакъла “Кралят Елен”, реж. Петър Пашов на V-ти Международен куклено-театрален фестивал за възрастни “Пиеро” 2007.

Награди от фестивал “Двама са малко, трима са много” (2007)

Награда на спектакъла “Барон Мюнхаузен” - реж. Славчо Маленов за най-оригинална интерпретация, както и наградите на детското и холандско жури на Международния куклен фестивал “Двама са малко, трима са много” - Пловдив 2007.

Награда “Стара Загора“ (2007)

Награда “Стара Загора“ за високи постижения в областта на културата.

Награда на Министерство на културата (2007)

Награда на Министерство на културата за най-високи постижения в създаването и разпространението на театрална продукция.

Награда “Икар” (2007)

Награда “Икар” на САБ за куклено изкуство за спектакъла “Барон Мюнхаузен”, реж. Славчо Маленов.

Наградата за куклено изкуство (2006)

Наградата за куклено изкуство за спектакъла “Джуджето Дългоноско” - реж. Иван Райков на Международния фестивал в Котор, Черна гора.

Награда за “Переспективна млада трупа“ (2005)

Награда за “Переспективна млада трупа“ на ІV-ти Международен куклено-театрален фестивал “Пиеро” 2005г. за спектакъла “Безсъние”, реж. Питър Пашов и Жени Пашова.

Награда от фестивал “Михаил Лъкатник” (2005)

Награда за режисура на Националния фестивал “Михаил Лъкатник” – Ямбол за спектакъла “Приказки от минало-свършените времена” , реж. Петър Пашов.

Награда “Стара Загора” (2005)

Награда “Стара Загора” за значими постижения в областта на културата за реализацията на спектакъла “Безсъние” на режисьорите Жени Пашова и Петър Пашов.

Специалната награда за куклено изкуство (2004)

Специалната награда за куклено изкуство, за спектакъла “Приказки от минало-свършените времена”, реж. Петър Пашов на Международния детски фестивал в Баня Лука, Босна и Херцеговина.

Награда за “Експериментални и нови форми” (2001)

Награда за “Експериментални и нови форми” на спектакъла “Сенки в нощта”, реж. Бисерка Колевска на ІІ-ри Международен Куклено – Театрален Фестивал за възрастни “ПИЕРО” 2001.

Награда на “Отворено общество” (2000)

Награда на “Отворено общество” Ст. Загора за постижения в областта на културата – за учредяване и реализация на І-ви Международен куклено-театрален фестивал “ПИЕРО” 2000.

Награда за най-добра актьорска трупа - Прага (2000)

Международен куклен фестивал “Прага – Европейска столица на културата 2000”- награда за най-добра актьорска трупа за спектакъла “Джуджето Дългоноско”, реж. Иван Райков.

Награда на “Отворено общество“ (1999)

Награда на “Отворено общество“ - Ст. Загора за “Значими постижения в областта на културата”.

Награди от “Златният делфин” (1999)

Награди за драматургия и сценография на международен куклен фестивал “Златният делфин”, награди за драматургия, сценография, муз. оформление и актьорско майсторство за спектакъла ”Джуджето Дългоноско”, реж. Иван Райков.

І-ва награда на САБ (1998)

І-ва награда на САБ за “Майсторско техническо осъществяване на спектакъла “Малката Елфа”, реж. Славчо Маленов.