Какво казват зрителите за нас

Малка театрална компания за Фестивала "Пиеро" 2019


🔗 Нина Димитрова за Фестивала ПИЕРО 2019

Скъпи колеги и приятели от Държавен Куклен Театър - Стара Загора,

Искам да благодаря на всички вас за празника „Пиеро”, който ми дадохте възможност да споделя с вас и с дошлите от цяла България и от други краища на света творци на кукления театър. Вашият „Пиеро” е фестивал-събитие не само за малка България, но и за големия свят отвъд пределите на страната.  Да организираш фестивал със замах и със сърце,  е талант.  Възхищавам се и дълбоко се покланям пред вашия организаторски талант, къртовски труд, неизчерпаема енергия, безгранично гостоприемство и човешка сърдечност. Вие сътворихте радост за всички – и за участниците, и за гостите, и за зрителите на фестивала. Благодаря ви за топлото чувство, с което обгрижвахте нас, вашите гости. Благодаря ви за видяното, преживяното и за срещите с толкова различни творци и творби. Фестивалът „Пиеро” доказа, че е ревностен пазител на истинската фестивална традиция – творческото общуване. Той не е просто витрина, на която се показват артистичните търсения в областта на кукления театър за възрастни. Той е запазена марка за най-доброто в тези търсения, която вие наложихте не само у нас, но и по света. На многое лето на марката „Пиеро” и успешен нов театрален сезон на Държавен Куклен Театър – Стара Загора! Желая ви здраве и висок творчески дух и ви благодаря за удоволствието и честта да бъда заедно с вас на вашия чудесен фестивал!

Прегръдки на целия екип на театъра и на фестивала и специално на мотора от три конски сили – Дарин Петков, Таня Калчева и Мариела Кралева.

Нина Димитрова

Театър „Кредо”  


Изкуството на модерните възприятия - Ани Турлакова

Сградата на операта в Стара Загора, географски и исторически, е място за срещи между миналото и настоящето. Панорамната гледка от сградата разкрива разкопките на древната Августа Траяна, а това което се случва на сцената и между стените, за добро или лощо, представя изкуството такова, каквото е днес. В първия ден от Единайсетия международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ се добави още едно измерение – това на бъдещето.

Интерактивната архитектурна инсталация „Конгломерат“ е разположена във фоайето на операта до 29-ти септември. Можете да бъдете първите в България, които да потънат в добавената и виртуална реалност на над 60 български спектакъла, селектирани и сканирани специално за проекта. Куратори са Огняна Серафимова, Хана Шварц и Петър Митев, инициативата е на СБХ. През екрана на телефон или чрез VR очилата пътувате не само в сценичната реалност на представленията, но получавате достъп до различни гледни точки, недостъпни за зрителното ви поле от залата, виждате част от рисунките на сценографите от работните проекти – това е изкуство от близо, от много близо. А ако сте били наскоро в салоните на операта или на кукления театър в Стара Загора ще добавите още малко „реалност“ към вече преживяното на седалката в салона. Добавена реалност демонстрира и изложбата „Дигитално мастило“, разположена точно до Конгломерата. За да я възприемете имате нужда от смартфон със заредена батерия, специално приложение, което се сваля за минутка и... това е. За останалото са се погрижили Боряна Дончева, Иван Матеев, Зоран Мише и Златка Узунова – авторите на шестте графики, към които да насочите екрана и да наблюдавате трансформацията. „Лаборатория Виртуална и разширена реалност – София Тех Парк“ с ръководител проф. Стоян Малешков – благодарим! Ние се забавлявахме страхотно, а децата ни констатираха: „Мноо яко.“ Да, яко е.

Във фоайето на операта до 29-ти септември можете да видите и картините на Силва Бъчварова. Сценограф на над 120 театрални постановки, илюстратор и преподавател по живопис и сценография за куклен театър. За изложбата директорът на Градската художествена галерия в Стара Загора Марин Добрев казва, че със своите метафори, символи и образи, ни кара да полетим между небето и земята. Защо се вписва в добавените и виртуални реалности ли? Защото някои перспективи в изкуството, а и в живота, нямат нужда от посредничеството на екрана.

Изкуството всъщност отразява ония, които го възприемат, а не живота, е казал Оскар Уайлд в един не-технологичен век. А вие как сте готови да отразите изкуството? 

Ани Турлакова


Велизара Цонева за премиерния спектакъл "Последният човек" по романа на Джордж Оруел


Габриела Хаджикостова за Фестивала "Пиеро" 2019


🔗 "Последният човек" по романа на Джордж Оруел - преживяно и споделено от Иван Здравков


🔗 спектакълът на сезона


🔗 Нели Ангелова за "Последният човек"


"Другият" в Държавен куклен театър - Стара Загора

Тази вечер гледах „Другият” и това е едно от най-красивите представления, на които съм била от много месеци насам. Постановката е на Янчо Иванов; музикалното оформление на Пламен Петков, сценографията – на Елица Стоянова и Десислава Илчева. В спектакъла играят актьорите Елица Стоянова, Десислава Илчева, Делян Кьосев, Калоян Георгиев и Станислав Матев.

Гледах и слушах и бях вътре в представлението, а в същото време си мислех: колко е хубава тази музика. И колко е трогателен този недодялан човек със скалъпеното си сако. И не мога да повярвам – толкова елегантно и изящно представление в Стара Загора. И искам да прегърна тези актьори, всеки от тях. И страшно много се гордея, че познавам Янчо, да, когато го видя на съседната маса, се поздравяваме, а той е измислил това страхотно… страхотно всичко! И непременно ще го гледам пак, и всеки път, когато го играят. То не може да се разкаже. Показан е денят на един обикновен човек, но този ден се разпуква като нар и в него са всичките малки зрънца на историите, които се случват в него и около него. Мислех си също за себе си, за мечтите, които ме изграждат, и за илюзиите, които ме изяждат. И много се смях, защото на много места беше остроумно и неочаквано и смешно; но по-често се смеех от радост, че те знаят как се чувствам и го показват толкова фино и забавно, и не се страхуват да говорят за онези тежки неща, които ме измъчват. Те не говорят всъщност, в спектакъла има светлини и сенки, и хора, които изглеждат като анимационни рисунки, наистина! ... и музика; но не се говори с думи, освен в самото начало. Накрая се разревах, естествено, макар че се бях гримирала, понеже ми се искаше да съм хубава ... естествено. Е, много бях хубава, и излязох с прекрасно чувство, с крилца на гърба, и с тананикане. Непременно отидете да гледате „Другият” в Кукления театър. Ако не сте от Стара Загора – пак отидете и го гледайте. Сигурна съм, че заслужавате това удоволствие.

Страхотно е!

от Мария