Кой е той? - Наталия Вълкова

           Щом става въпрос за родителите, е установено децата да не говорят против тях, да преглъщат страданието, което евентуално им е причинено, да не ги обвиняват. Дори сякаш е забранено да говорят със собствените си родители за съществуващите между тях проблеми; проблеми, които с времето в следствие на задържане на прекалено много емоции водят до травми, психични разстройства, недоверчивост, липса на самоувереност и какво ли още не.

           В анимацията „Баща“ темата за невъзможния диалог между бащата и детето е силно засегната, а петимата режисьори, партниращи си в сътворяването на филма, комбинират своите отличаващи се стилове. По този начин петте истории придобиват уникални визуализации, които се допълват, за да се обединят в най-емоционалното творение от Анимационната кинопрограма на „Компот Колектив“.

           Двуизмерните и триизмерни образи изобразяват действителни случаи, които вникват дълбоко в съзнанието на личностите, преминали през разказаното на екрана. Същевременно задълбават в мозъците, в паметта и на зрителя, за да открият грешките, които едната или другата страна е направила някъде назад във времето. Но да осъзнаеш и простиш тези грешки, зависи само и единствено от самия теб. Ако не простиш на най-близките си, то как ще простиш на себе си!

           Взимам телефона и набирам.

„Ало, тате?... Обичам те!“

           А ти? Сега ще се обадиш ли на баща си? Ще си поговорите ли откровено? Ще си кажете ли нещо, от което и двамата ще ви заболи? Ще му кажеш ли, че го обичаш въпреки всичко?