Курт Вайл - Анита Ангелова

           Скъпи Читателю, вече е втори ден от фестивала „Пиеро“. Едва в началото, а всички сме омагьосани и погълнати от фестивалния живот, че забравихме за всичко случващо се в реалността и най-вече за онази дама, която завладя целия свят – мис Корона. Но ето, че за кратко ни се напомни за него след като за малко да се отмени музикалният спектакъл „Непознатата звезда Курт Вайл“ поради липсата на един от участниците. Останалите артисти от представлението направиха всичко възможно това да не се случва и дори ни обещаха по чаша унгарско вино, което без да искам изпуснах.

           Читателю, не знам дали си чувал за Курт Вайл, но наистина се оказва, че това е една непозната личност, което е някак странно. Оказва се, че той е един от най-значимите композитори в театралния свят. Голяма част от творбите му са създадени по време на съвместната му работа с Брехт. Личност, която е имала изключително вълнуващ живот. Интересното на този спектакъл беше точно начинът, по който ни се представи част от творчеството на тази толкова непозната личност, а това беше чрез неговите песни.

           Габриела Хаджикостова изпя за нас някои от творбите на Вайл и то на български език. Текстовете са преведени специално за българската публика. Несъмнено това е много сложна задача. Често преводите са тромави и се губи същността. Тук очевидно е паднал голям труд, за да могат песните да се възприемат по същия начин, по който се усещат в оригинал. Честно да си призная, любопитството в мен бушуваше след всяка следваща песен, защото исках да чуя всичко на езика, на който са създадени творбите. Смятам, че въпреки езиковата граница въздействието щеше да е по-силно.

           Искам да отбележа присъствието на музикантите. Още от начало те грабнаха вниманието ми и, въпреки че по едно време останаха леко на заден план, за мен те бяха най- важното нещо от целия спектакъл. Все пак композиторите са известни със своите мелодии, които те пренасят в друг свят и наистина смятам, че е важно да се обърне внимание на контрабаса, флейтата, кларинета и на синтезатора.

           Може би вече съжалявам, че не успях да опитам от унгарското вино.