Спектакълът „Завод“ за 114-ата година от рождението на Вапцаров

На 7 декември 2023 г. се навършват 114 години от рождението на поета Никола Вапцаров. Годишнината ще отбележим със спектакъла „ЗАВОД“ по негови текстове, който ще изиграем от 19:30 на 7.12.

Никола Вапцаров е сред най-добрите български поети, някак изпреварили времето си и недооценени от своите съвременници.

Приживе издава само една стихосбирка – „Моторни песни“ (1940 година) под името Никола Йонков.Тиражът ѝ е 1500 бройки, а средствата за издаването осигурява жена му Бойка, като тегли пари от Взаимоспомагателната каса. За стихосбирката поетът не среща нито сред пишещите братя, нито сред близките си отзвука, който се е надявал да предизвика. Дори майка му го попарва с думите: „Хубава е, но трябва да напишеш по-хубава, такава, че да я разберат простите хора…“

А „Завод“ е спектакъл за Вселената, скрита в душата на малкия човек... Малък не по възраст, а по значимост. Спектакъл за важността на всеки един човек – на мислите, мечтите и копнежите му. На онзи, който търси все още смисъл в присъствието си на Земята, но под саждите и маслата от машините е затулил дълбоко в себе си вярата, смелостта и надеждата. В него са включени повечето от стиховете от „Моторни песни“.
„Завод“ е крясък за човека. Песен за човека. Любов към човека!

Още новини