Кукленият свят във „Фауст”

Осем актьори от Кукления театър в Стара Загора участват в спектакъла  „Фауст” на Държавна опера Стара Загора, с чиято премиера ще бъде открит ФОБИ 2022  на 17 ноември. Те водят общо 15 кукли и маски, изработени от художниците на Кукления театър Янита Димова и Живко Кънев, по проект на проф. Васил Рокоманов и Силва Бъчварова.

Режисьор на куклената част е Цвети Пеняшки. Директорът на Операта Огнян Драганов за втори  път поставя спектакъл с кукли след „Турандот”. След успеха на първата опера с кукли, очакваме аплодисментите на публиката и за „Фауст”, споделя Огнян Драганов и разказва, че идеята за включването на кукли този път се е родила на улица Ла Рамбла в Барселона при вида на едно куклено представление. Идеята на самия Гьоте за написването на „Фауст” е дошла също от куклено представление. Куклите пресъздават онзи паралелен свят, който ние не виждаме, светът на доброто и злото, казва Огнян Драганов. Според Цвети Пеняшки, целта и функцията на куклите е много деликатно да обогатят света, в който действат главните персонажи, да подчертават решения, да дорисуват щрихи и да допълват сцени. Мащабите за него са необичайни. Има много големи кукли, самият Мефистофел в разгърнато състояние е 10 на 8 метра.

Куклите  са различни като  типове на водене. Има такива, които актьорите водят с помощта на кранове, има и маски , които се анимират от децата на Детско-юношеската школа на Операта. Четири от куклите са дяволи и четири са  ангели.

Куклените актьори, които участват са Биляна Райнова, Мария Джойкева,Златина Караенева, Татяна Андреева, Станислав Матев, Любен Чанев, Калоян Георгиев и Янчо Иванов.

Със  спектакъла са ангажирани над 350 души, на сцена се изявяват около 130.

 

Още новини