На 25 октомври/неделя/ връщаме часовника с час назад

Уважаеми зрители, напомняме ви, че на 25 октомври/неделя/ връщаме часовника с час назад.
И по-точно - в нощта на 24 срещу 25 октомври (събота срещу неделя) в 4 часа ще преминем към зимното часово време и ще преместим стрелките на часовниците си с един час назад. Знаете ли, че вече 104 години по света се използва лятното часово време?
В Европа лятно време се използва за пръв път преди 104 години – през 1916 г., когато във Великобритания е гласуван закон, наречен Summer Тime Act.С него се регламентира въвеждането на лятно часово време, като стрелките на часовниците тогава е трябвало да се превъртят с 1 час напред на 21 май, а връщането към гринуичко време е ставало на 1 октомври. В България първи опит за въвеждане на т.нар. летен час е направен още през 1919 г., но обществото не е реагирало еднозначно и са настъпили проблеми и обърквания.
У нас официално лятно часово време започна да се прилага през 1979 г., като тогава лятното време се въвежда или от последната неделя на март, или от първата неделя на април в 00 ч,. Лятното часово време е било валидно до последната неделя на септември или до първата неделя на октомври, пак в 00 ч. След 1999 г. се въвежда практикуваното в Европа преминаване към лятно часово време, започващо от последната неделя на март в 03 ч., когато часовниците се превъртат с един час напред – на 04 ч. Връщането към зимно часово време става в последната неделя на октомври, когато в 04 ч. стрелките се превъртат с 1 час назад – на 03 ч. Това правило всъщност е валидно и сега.

Още новини