Новият творчески сезон стартира с премиери и участие в международни фестивали

 С участия в три авторитетни международни фестивала в България и един в Турция започва новият творчески сезон  за Държавен куклен театър Стара Загора.

В края на поредицата от участия на куклени форуми, на 13 октомври, предстои и премиера на плевенска сцена на  копродукцията  с Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ Плевен, „Самотата в съвременния човек/свят“.  В Стара Загора тя ще бъде представена  малко по- рано, на 9 октомври. Пиесата е вдъхновена от първия театрален уъркшоп на АКТ УНИМА България през 2021 год. Текстовете са на Антония Антонова и Цветелина Вътева, драматизацията и режисурата е на Веселка Кунчева, а сценографията е на Мариета Голомехова.

      В същото време се подготвя нов спектакъл за възрастни. На 6 октомври на сцената на ДКТ в Стара Загора ще видим премиерата на „Разкази от бъчвата“ с участието на Димитър Иванов- Капитана и режисьор Димитър Стефанов.

Първото фестивално участие е в Пловдив на 15 септември, в рамките на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“, който се нарежда сред най- значимите културни събития в България. Старозагорският театър там ще представи „Последният човек“ на тандема Веселка Кунчева и Мариета Голомехова. Спектакълът е с три номинации и награда Икар 2020 за сценография. За тези, които все още не са го гледали, предстои разтърсваща среща с антиутопията на Джорж Оруел „1984“, в която бъдещето е ботуш, смазващ човешкото лице. Свят на страх, предателство и мъчение, пресъздаден на сцената от Веселка Кунчева и Мариета Голомехова, музика: Христо Намлиев и Милица Гладнишка, 3D Mapping: Полина Герасимова. В ролята на Големия брат е Милица Гладнишка.

 На следващата вечер, 16 септември  ДКТ Стара Загора участва в Международния фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите“, организиран от Столичен куклен театър и Столична община. Тази година се навършват 20 години от създаването на фестивала, чиято програма е предназначена за всички възрасти.В 12- тото издание на „Панаир на куклите“ ще се включат  12 български и 16 чуждестранни трупи. Трупата от Стара Загора участва с „Меко казано“ от Валери Петров с режисьор Цвети Пеняшки. Спектакълът е носител на ИКАР 2020 за Постижение в кукленото изкуство на Милен Апостолов, автор на музиката. Режисьорът Цвети Пеняшки, сценографката Илина Стефанова, композиторът Милен Апостолов, хореографът Мария Димитрова и актьорите Елица Стоянова, Диляна Спасова, Калоян Георгиев, Любен Чанев и Станислав Матев, рисуват на сцената грозотата на всяка замислена лъжа или измама и ни правят съпричастни с неприятностите и огорченията, които може да причиним с нея на своите близки и на себе си.

Третото фестивално участие на Кукления театър в Стара Загора е на авторитетния Международен куклен фестивал „Златният делфин“, Варна. Той се провежда на всеки три години в началото на месец октомври в морската ни столица и този година е неговото 18- то издание. Фестивалът се утвърждава като място за най- добрите постижения в куклено-театралното изкуство по света и значимо събитие в националната ни култура. Спектаклите в конкурсната програма се оценяват от международно жури, съставено от утвърдени специалисти от гилдията, а на последните издания и от детско жури. На „Златният делфин“ ДКТ Стара Загора ще се представи със спектакъла за възрастни „Хотел“ с автор и режисьор Любомир Желев. Сценограф е Наталия Гочева, а хореограф е Анна- Валерия Гостанян.  

Спектакълът е реализиран с финансовата подкрепа на НФ Култура, програма „Дебюти“ 2021.

Участията и в трите фестивала са в резултат на направена селекция от продуцентите на форумите сред всички участвали кандидати.

От 18 до 24 октомври ДКТ Стара Загора заминава на турне в Турция. Там "Хотел" ще участва в Международен куклен фестивал, организиран от театър "Темпо", Анкара. По специална  покана на Министерството на културата на Турция, "Хотел" ще бъде представен и на сцената на Националния театър в Анкара на 22 октомври.

Още новини