ЧЕСТИТ СВЕТОВЕН ДЕН НА КУКЛЕНИЯ ТЕАТЪР

Честит празник на всички, които създават магията на куклите в театъра!

Международният съюз на куклените театри към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) през 2003 г. обявява 21 март за Световен ден на кукления театър и го посвещава на подкрепата и популяризирането на кукленото изкуство. Всяка година, от 2006-а до днес, видни личности от артистичния и културния свят биват поканени да напишат посланието за Световния ден на куклите. Сред тях са творци като Каспилия Ватсани от Индия (2003), Дарио Фо от Италия, (2005), Сеносуке Такеда от Япония (2007), Хенрик Юрковски от Полша (2012) и много други. Тази година негов автор е генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле. Ето част от него:

„Празнуван още от 2003 г. по инициатива на Union Internationale de la Marionette (УНИМА - Международната асоциация на кукления театър), Световният ден на кукления театър е възможност да отдадем почит на едно изключително разнообразно и древно изкуство. Умение за неуловими движения. Взаимодействие между жест и илюзия, светлина и сянка. Майсторството на костюма, формата и скулптурите. Изкуството на драматургията, обобщението и символизма. Техническа виртуозност и поезия. Кукленото изкуство е универсално и съвършено.

Ще парафразирам Пол Клодел, куклите са думи в действие. Куклите, чрез своя жив разказ, могат да изобразят всекидневния живот, но също така да оживят приказни истории от древни времена. Неизмерима проява на културно наследство, кукленото изкуство - независимо дали куклите са част от тържествен ритуал или са част от контекста на настоящето - е напълно актуално.

Това се доказва от Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството, което до момента включва 12 различни форми на това изкуство. През Сбек Том от Камбоджа до Словашкия и Чешкия куклен театър, всяка една от формите представлява изключителна концентрация на умение и традиция, и общо наследство, което трябва да се запази.

Тази отговорност е още по-важна днес, когато това крехко изкуство е изправено пред безпрецедентни предизвикателства. Преди всичко Коронавирус пандемията ни припомни колко много се нуждаем от емоционалната и вдъхновяваща сила на куклите…

Отвъд кризата, изкуството на куклите е изправено пред същата опасност, пред която са изправени и другите изкуства. За това живо изкуство, което трябва да се преживява лице в лице, преместването в дигитална сфера е сериозно притеснение….

На Световния ден на кукления театър ЮНЕСКО отдава почит на всички, които поддържат пламъка на това древно изкуство със страст и, в тези трудни времена - със смелост.“

Още новини