Старозагорският куклен театър получи ИКАР за „Тайната на Ленхен“ и Специална награда на Министерството на културата

Старозагорският куклен театър получи Националната награда ИКАР за най- добър куклен спектакъл за „Тайната на Ленхен“ и Специална награда на Министерството на културата за постигнати високи резултати в театралния мениджмънт и творческата дейност. Това е втори ИКАР за режисьорката Елица Петкова за спектакъл, който поставя на сцената на Старозагорския куклен театър. Екипът на пиесата включва още: превод Лилия Райчева, сценография: Ива Гикова и Ивайло Николов, музика: Пламен Петков и анимация Теодор Киряков. Участват: Антония Кундакова, Елица Матева, Ивана Бобойчева, Илияз Иляз, Любен Чанев и Златина Караенева. Фотограф е Александър Богдан Томпсън.

За пореден път Старозагорският куклен театър е отличен високо и със Специалната награда на Министерството на културата за постигнати високи резултати в театралния мениджмънт и творческата дейност. В Световния ден на театъра- 27 март, Съюзът на артистите в България връчи на тържествена церемония Националните награди за сценични изкуства ИКАР. По традиция церемонията се състоя в Народния театър „Иван Вазов“. Най – престижните награди за сценични изкуства бяха раздадени за 50- ти юбилеен път и отличиха артисти в 23 категории. Присъдени бяха и три специални отличия за преподавателска дейност, за чест и достйнство и за изключителен принос.

Наградата на АКТ- УНИМА за значим принос в развитието на българското куклено изкуство тази година бе връчена от председателя на Асоциацията на куклените театри и директор на ДКТ Стара Загора Дарин Петков. Получи я проф. Васил Рокоманов, който взе и почетния приз на Международния театрален фестивал „Пиеро“ 2023г.

 

снимките са на Светослав Караджов и Стефан Марков

Още новини