Старозагорският куклен театър с участие в три фестивала през май

През месец май Куклен театър Стара Загора ще вземе участие в три фестивала. Веднага след празниците, на 8 май, спектакълът „Умници юнаци“ ще се играе в град Сливен като част от програмата на Национален фестивал на детската книга. Той се провежда ежегодно от 1999 г. и е организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен и Сдружение „Национален фестивал на детската книга“. Всяка година в програмата на фестивала се включват: базари на книги, представяне на автори и издателства, кръгли маси по проблемите на детската книга, конкурси, изложби, представления, концерти, карнавални шествия и др. Ежегодно в рамките на Националния фестивал на детската книга се провеждат и национални детски литературни конкурси и конкурси за рисунка на различни теми. Старозагорският куклен театър ще има удоволствието за пореден път да вземе участие във фестивала.

 

На 10 май от 18:30 на голяма сцена на Драматичен театър Търговище ще се играе спектакълът „Честен кръст“ от Робърт Аскинс като част от конкурсната програма на Международния театрален фестивал „Вълшебната завеса“. Фестивалът се провежда ежегодно в началото на месец май. Организатор е Държавен драматичен театър - Търговище със съдействието на Министерството на културата, Община Търговище, спонсори и с домакинството на Държавния куклен театър в Търговище.Във фестивалната програма участват между 14 и 16 представления от страната и чужбина, подбрани след предварителна селекция. Журито присъжда 5 награди. В съпътстващата фестивална програма се провеждат творчески дискусии, работни ателиета, конкурси за детска рисунка и млад артистичен талант и пр.

 

Веднага след това театърът се отправя към съседна Сърбия. Спектакълът „Хотел“ е избран за участие в конкурсната програма на Театралния фестивал в Нови Сад, който ще се проведе от 8 до 15 май. „Новосадски театърски игри“ е международен фестивал за професионални театри за деца и младежи, който е основан в чест на 90 годишнината на Младежкия театър в Нови Сад и в годината, когато градът бе обявен за Европейска столица на културата.Фестивалът се провежда всяка година през втората седмица на месец май и включва предварително селектирани петнайсет постановки от Балканите и Европа. „Хотел“ ще се играе на 13.05 от 19:00.

Още новини