Птица кукла кацна в Стара Загора

В края на юли Старозагорският куклен театър отново доказа, че е сред отличниците на съсловието - завърши успешния си творчески сезон с премиера. „Птица" се казва най-новата постановка, с която трупата продължава многогодишната традиция да разбива наложеното мнение, че кукленият театър е само за деца.
В афиша си ДКТ - Стара Загора има сериозен репертоар за възрастни и установен ден за среща с тях - четвъртък. От 28 юли прибави и нова, нестандартна за нашите условия постановка, която бих определила като пластичен и същевременно сюжетен спектакъл, който работи със сценичните предмети. Идеята и режисурата са дело на Надежда Алексеева, гост постановчик от Санкт Петербург и дама със завидна биография в областта на пластичния театър. За сценографията, костюмите и мултимедията е поканен Олег Семьонов. Двамата имат доста съвместни проекти. Третият член на постановъчния екип е българинът Ивайло Марков, който е художник на осветлението. Добър ход - именно неговата работа превръща светлините в девето действащо лице, което прави още по-впечатляваща сценичната изява, не само на опитните актьори Ваня Камянска, Таня Георгиева, Калоян Георгиев, Кирил Антонов и Янчо Иванов, а и на дебютантите Деница Янакиева, Алекс Анмахян, Любен Чанев.
Със сгъстена енергия и прецизно всеотдайно присъствие, актьорската трупа разказва без думи за потребността от Вдъхновение. Това е история за човек, който по свой път стига до идеята, че всеки има своя птица, която е неговият път към духовното, към бягството от смазващата грубост и повторяемост на делника. Откриеш ли нейния глас, ще бъдеш щастлив.
Забележителният ансамбъл вдъхва живот на пестеливия декор. С помощта на осем клетки актьорите изграждат многообразен и пъстър живот на своите герои. Игра на живо и дискретна, но въздействаща мултимедия, насищат сценичното пространство с творческа енергия, която прескача в залата и повежда хората в театралната игра.
Единствените думи в тази стремително развиващата се постановка произнася актьорът Янчо Иванов. Това е стихотворението на Жак Превер „Да нарисуваш птица" - поанта, която останалите актьори превръщат в художествено ехо...
Следващото изпитание пред трупата е провеждането на престижния Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро" през септември. И надявам се, новият сезон, който ще привлича към залата малки и големи.

БОГДАНА КОСТУРКОВА