"Другият" предлага игра на светло и в сянка

Експериментът на младите в трупата на Старозагорския куклен театър, наречен „Другият", е висока класа изкуство. Заради философския заряд на този проект, заради безмълвието, като средство да се кажат неща, които, ако се изрекат с думи, ще прозвучат банално, заради умението на артистите да бъдат изобретателни в този сложен език на играта на светло и в сянката и не най-накрая, заради вътрешния блясък на актьорското умение да създава светове.

Въпросите в постановката са философски.
Кой съм аз?
Другият, ще рече моята сянка, по щастлива ли е?
Защо на мен нещата не ми се отдават като на нея - фриволна и изобретателна.

Цяла редица от въпроси ни поставя режисьорът Янчо Иванов, автор на този интересен проект. Пари за модерно и нетрадиционно, некомерсиално в днешно време трудно някой отделя. Е, получени са за проекта средства от Националния фонд „Култура", АртОфис, Ал тера, малко е прибавил и театърът и работите тръгнали.

В началото върви великолепна авангардна музика. Какво като е непривична, в нея тече една вътрешна, много симпатична мелодия, има и латино, и „вечнозелено". Майстор на музикалното оформление е Пламен Петков, артист с подчертан вкус. Сценичното решение е изобретателно. Театралният директор Дарин Петков хвали за тази изобретателност актрисите Елица Стоянова и Десислава Илчева. Актьорите влизат в ролята на сенките виртуозно, въпреки опасението всеки момент техниката да ти изиграе някой номер. Всички те - Делян Кьосев, Калоян Георгиев, Станислав Матев и двете красавици, притежават пластичност, изумителна мимика в гротеската, задължителни за такъв театър.

Донка ЙОТОВА