"Кой си ти, човеко?!"

"Кой си ти, човеко?!"  Това е въпросът, който в упор задава новият премиерен спектакъл за възрастни "Другият" на Държавен куклен театър  Стара Загора. При голям успех премиерата се състоя на 23 януари 2011г. Проектът е на младия старозагорец Янчо Иванов - артист и режисьор. Негова е идеята, отколешната мечта за реализация, постановката, в голяма степен и финансовото осигуряване. Музиката е компилация, направена от Пламен Петков. Ролите изпълняват артистите Елица Стоянова и Десислава Илчева, Делян Кьосев, Станислав Матев и Калоян Георгиев.

Тъй като на сцената на театъра сме гледали чрез Международния фестивал "Пиеро" и творческата работилницана десетки куклари, единодушно е становището, че старозагорци са на най-високо национално ниво, школа, от която се учат в България и чужбина.

"Другият" е едночасово безсловесно представление. Не се произнася нито една думичка, но това, което се случва на сцената ти бърка в душата и те пита: "Ти кой си, човеко? Ти ли си или твоята сянка? Личност ли си, имаш ли позиция в този живот, как го живееш, сбъдваш ли мечтите си, имаш ли сетива за слънцето, за цветята и за звездите, познаваш ли силата на любовта...

"Другият" е животът на чиновника гн Хикс в две проекции - в действителността и в мечтите. Действителността е позната на почти всеки неизвестен работещ гражданин. Спане, тоалет, кафе и сандвич, блъскане по тролеи, убийствена монотонна статистическа работа с подреждане на цифри. После пак асансьор, тролей, хапване, спане и т.н. Но там някъде скрити в човека има пориви и мечти. Те се явяват само на сън и тогава чернобелите кадри се оцветяват. В тях звънва желание и надежда за танци, за музика, за обич и човешка топлота. Действието се развива на два плана  единият на сцената "на живота", а другият на сенките зад паравана. Зад паравана на комплексите, на самоотричането, на инертността и страха. Там обаче е жадуваното поведение на неподправените желания и чистите човешки радости.

Трябва да се отбележи работещата сценография, дело на актрисите Елица и Десислава, изключителната изобретателност от едно и също парче плат да се направи врата, гардероб и сако, от друго - легло, вестник, чанта, стая, пола и пр. Използвани са ефекти на комедия Дел'арте и пантомимата, на сенките, на музиката и художественото осветление. Забележителен е синхронът, в който играят двете двойки...

"Другият" е различна постановка от всичко, което е показвано досега. Това е успешен провокативен експеримент, както за актьорите, които надминават себе си, така и за публиката, която лесно може да разчете посланията и да си даде отговор за самата себе си.

Росица РАНЧЕВА