“На въстание, братя!” - в Кукления театър

Едни симпатични революционери превзеха в четвъртък (28 юни), сградата в Стара Загора, на чиято фасада има уникален Куклен часовник. Дори именно той отмери различно време от обичайното за тези географски ширини и спря за почти цели два часа. На сцената на Държавен куклен театър се разрази с нежната сила на протестите от Орлов мост от последните дни КАКВО и КОЙ? – импровизационна музикална комедия за възрастни „Няма да платим”. Все пак изкуството говореше с неговите си изразни средства – то винаги е вик и чувство, а не плакати и протестиращи. И именно така достига целта си – да сложи върху сърцата ни топлата си длан и да разроши мислите ни.

Цялата зала дружно аплодира хубавите песни по музика на Петър Цанков и текст на Матей Стоянов. Актьорите играха на живот и смърт. Ама толкова докрай, че просто мога само да изредя имената им произволно или по азбучен ред, защото всички до един са безкрайно силни в ролите си – Ваня Камянска, Гергана Василева, Елица Стоянова, Биляна Райнова, Делян Кьосев, Янчо Иванов, Калоян Георгиев, Станислав Матев, Дарин Петков. Те са герои от „вечерната проверка” на  Изкуството, млади творци със стойност, дали всичко от себе си в борбата на сцената и „възкръснали” в аплодисментите на щастливата публика.

Жените отказват да платят в магазина и си крадват като протест срещу високите цени, мъжете и те така – черноборсаджийстват. Полицаят артистично върши работата си да издирва виновните в обирите, но в душата си е артист и нежна душа... Болезнените теми на ежедневието се леят в песни, в остроумни диалози, с истински свеж хумор. Възможно ли е да ти стане мило дори да се видиш в някой от героите – какъв си един такъв лоялен и предан за едната заплата? Ами възможно е в диалозите и песните на „Няма да платим”. Те не са осъдителни. Бунтарски са, гневни, но все пак основната тема е радостта от живота – въпреки всичко лошо и дразнещо в него. Защото животът е отговорност да си буден, да не се примиряваш, да си в непрекъснато (дори и безсмислено понякога) движение, защото само движението е обратното на застоя.

Постановката „Няма да платим” е финал на Седмата поред Международна творческа лаборатория, която събра в Стара Загора доказани творци – художественият ръководител Ищван Наги, асистент-режисьорът Габриела Хаджикостова, сценограф и костюми – Адриана Найденова. На сцената от постановката се излъчва силното удоволствие от непосредственото общуване между актьори и постановчици, които са си взамно и искрено симпатични. Понеже са си дали свободата да са сериозни докрай в творческите си намерения, но под прикритието на една симпатична комедия.

Поредната пиеса за възрастни на Куклен театър – Стара Загора, е в края на поредния му силен сезон. Посред знойно лято тя ни разказва за един ден от „зимата на нашето недоволство”. Недоволство не просто от системата, а от начина, по който тя ни променя. Начина, по който и се оставяме да ни промени.
Е, начинът на „кукларите” да не се предаваме е – смях, много смях. Интерпретиран с високи критерии и стоплен от една споделена доброта, приятелство и сърдечност, които актьорите предават на публиката.

Уляна КЬОСЕВА