Ищван Наги възкреси Фо под липите

Превърналата се почти в класика, пиеса „Няма да платим“ на италианеца и лауреат за Нобелова награда за литература Дарио Фо възкреси от сцената на старозагорския куклен театър унгарецът Ищван Наги, добре познат на местната публика с работата си над „Комедия дел арте“. Постановката, обявена жанрово като импровизиционна музикална комедия, обра овациите на публиката на премиерното си представление снощи. Участващия в нея директор на трупата Дарин Петков призна, че е бил леко притеснен дали отправените преди повече от четвърт век от Фо послания ще звучат достатъчно актуално. Реакцията на зрителите, включително и на най-малките в салона обаче, разсеяли съмненията му.

Разчупването на сцената посредством вкарването на „пътека“ навътре в залата и включването на зрителите в самата игра са само част от „хрумките“ на художествения ръководител. Към тях трябва да прибавим изящните музикални вмъквания, дело на изключителния композитор Петър Цанков - един от основателите на легендарната група „Щурците“ някъде в средата на 60-те години на миналия век. Няма как да се мине и без текстовете на песните /някои от тях в стил рап/ с автор Матей Стоянов и блестящата сценография и костюми на Андриана Найденова. Към всичко това трябва да бъде прибавена и работата на асистент-режисьора Габриела Хаджикостова, която е неизменна част от трупата вече няколко сезона.

Ваня Камянска, Гергана Василева, Биляна Райнова, Делян Кьосев, Янчо Иванов, Калоян Георгиев и Станислав Матев са актьорите, без чиято игра, иначе блестящият текст на Фо едва ли щеше да звучи толкова актуално. И, заради които си струва да забравим, че отдавна сме подминали детската възраст и да се наредим на опашка за билет в къщата с часовника на фасадата.

Ако се притеснявате, че могат да ви обвинят в инфантилност – прочетете още веднъж афиша, на който с едрички бувки има пояснение „СПЕКТАКЪЛ ЗА ВЪЗРАСТНИ!“. Всъщност кой и къде е казал, че куклите са само за деца?

Христо ХРИСТОВ