„НЯМА ДА ПЛАТИМ” на държавата, която ни държи на дъното на живота!

На 11 октомври тази година, Старозагорският куклен театър представи на възрастната публика новата си премиера по Дарио Фо - „Няма да платим”. Това е спектакъл, създаден преди три месеца от театралната трупа по време на творческата лаборатория в Стара Загора, ръководена от големия унгарски режисьор Ищван Наги и неговата асистентка Габриела Хаджикостова. Музиката е на Петър Цанков, един от легендарните „щурци”, по текстове на Матей Стоянов. Сценографията и костюмите са дело на Андриана Найденова.
Сюжетът на жанрово обявената „импровизационно-музикална комедия”, създадена преди четвърт век от носителя на Нобелова награда Дарио Фо, буквално е извадка от днешния ден в малък български, провинциален град. Хора с високи нрави и морал, но от дълго време без работа, без заплати, без никакви приходи, поради това не са си платили наемите, тока, газта и пр. С празни хладилници и празни джобове, са принудени да нападнат супермаркет и каквото могат да „свият” и изчезнат, без да платят. От тук започват десетки ситуации – смешни и жалки, какъвто е животът на мнозина у нас и по света.

Постановъчният екип вклинява една пътека навътре в залата сред зрителите и по този начин, те не само наблюдават и реагират на действието, но активно участват в него.
Блестящи са актьорите на на Кукления театър. Сто пъти браво на Ваня Камянска, Гергана Василева, Биляна Райнова, Делян Кьосев, Янчо Иванов, Калоян Георгиев и Станислав Матев и на очарователния директор Дарин Петков в ролята на таткото.
„Много коректно работят артистите, каза за медията ни Ищван Наги. - По време на лабораторията те обикнаха този начин на раждане на спектакъл и много уважават собствения си труд. Вижда се, че за тях е въпрос на на живот и смърт добре да направят това, което правят. В тази постановка има много сълзи и много смях. Хубавото е, че са заложени и техните сълзи, и техният смях, и позицията им на творци и граждани.
Ужасното в спектакъла е, че четвърт век след като е написана, тази драматургия става все по-актуална – категоричен е г-н Наги.

- В началото вицово звучеше, че в 2020 г. ще се развие такъв вид икономическа революция, но ако погледнем какво става в Испания, Португалия, Гърция, тези революции избухват в момента. Държавата бяга от отговорността да подпомогне своите поданици. Няма работа, пенсиите са ниски, няма социални програми. Просто живеем в държава, в която нищичко няма. В голяма част на Европа усещаме, че живеем все по-зле, за сметка на други, които живеят все по-добре.
Бях за дълго в България в края на 80-те години и в сравнение с тогава, сега българите живеят в златен век. Краят на 80-те години беше жесток. След това започна едно издрапване нагоре, като се стигна до нулата и малко над нея. За съжаление, според мен, отново започна слизането надолу. В официалната комуникация в света има една голяма лъжа. Казват ни, че кризата приключва, овладяна е. Но според мен сме  далече от най-дълбоката точка. Като граждани на света трябва да преосмислим ситуацията и да решим какво можем да направим”, сподели Ищван Наги.

На премиерния спектакъл на „Няма да платим” дълго време не стихваха овациите на публиката, препълнила салона. Политиката на Кукления театър освен за децата, да прави постановки и за възрастни, явно се възприема от почитателите и познавачите на голямото истинско и честно изкуство.

Росица РАНЧЕВА