За пътя на доброто

Всеки спектакъл на Държавен куклен театър – Стара Загора е един празник за старозагорци. Приветливите лица на служители и разпоредители, дружелюбното им, внимателно и тактично отношение подготвят усещането за комфорт и празничност, което пълноценно се изживява със самия спектакъл.

Постановката „Коледна песен” очарова публиката. На пръв поглед съвсем непретенциозно, но всъщност много ангажирано, екипът предлага едно ново вглеждане в интерпретираната тема. Така популярната приказка от Чарлз Дикенс оживява на сцената, чрез адаптацията и режисурата на Валентин Владимиров, сценографията на Елена Цонкова и музика – Станимир Иванов. Историята на скъперника Скрудж е разказана пестеливо, но убедително и внушително. Реализацията е многопластова и включва модерни и разнообразни творчески похвати, които въздействат експресивно.

Сценографията на Елена Цонкова съчетава модерна стилизация с традиционни знакови символи, характеризиращи епохата и обстановката.

Спектакълът е издържан в сиво-бялата гама в съчетание със светлинни и музикални ефекти и акценти, внушавайки фантастичното, но и лутанията на човешкия дух в избора на верния път. Човешката съпричастност, веселието, песните побеждават сребролюбието. Именно пътят на доброто е онова, което кара човека да се чувства истински жив, пълноценен и щастлив.

Характеристиките на персонажите са ярки без излишно психологическо натрупване. Чичо Скрудж (Георги Спасов) е суров, самовглъбен, непоколебим, но …и страдащ човек. Не физическото страдание е онова, което го сломява, а душевното, причинено от самоизолацията и самотата. Духовното му „проглеждане” е представено пластично с разнообразни стилови похвати – танц на светлини и сенки, анимационни ефекти, куклено шоу, диалози на няколко нива, песни. Така зрителите разбират, че пътят на доброто започва най-напред от човешката съпричастност.

Актьорският състав – Георги Спасов, Гергана Василева, Елица Стоянова, Татяна Андреева, Биляна Райнова, Станислав Матев, Янчо Иванов, Калоян Георгиев и Делян Кьосев работи с изключителен ентусиазъм. Актьорите носят и придават на зрителите магията, тайнството на драматургичния материал. Силният творчески хъс, отдадеността въздействат и ангажират вниманието на публиката. Дори най-шумната част от нея – тийнейджърската, гледа и слуша очарована!

Екипът на Държавен куклен театър – Стара Загора е намерил своя път към доброто.

Златка Бишева