Държавен куклен театър – Стара Загора, България

Държавен куклен театър - Стара Загора има вече 62 годишна история. На сцената му се поставят постановки от български и световни автори, пишещи за деца и възрастни.

 Държавен куклен театър - Стара Загора е репертоарен театър на държавно финансиране. Разполага със собствена сграда, сцени (основна и лятна) и ателиета, което му позволява ефективно да планира дейността си. Театърът е водещ между куклените театри по художествени и финансови резултати. Носител е на награда на Министерство на културата за високи постижения в театралния мениджмънт и творческата дейност през 2018г. С най-високата отлична комплексна оценка между държавните културни институти в областта на сценичните изкуства за 2018г.

 Участията на национални и международни форуми на куклено-театралното изкуство и наградите, които е получил за последните годините са критерий за високото ниво и професионализма на творческия състав.

 Театърът е организатор и домакин на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро", на който Европейската фестивална асоциация връчи в три поредни издания Европейски лейбъл за иновативност и значимост EFFE 2015-2016, EFFE 2017-2018, EFFE 2019-2020.

 От 2003г., театърът организира като биенале Международна творческа лаборатория- ателие, с която повишава творческия инструментариум на участниците и открива поле за експерименти и търсения.

 

Алиса в страната на чудесата - Пиеро 2019

по Луис Карол

Драматизация и режисура: Елица Петкова

Сценография: Ивайло Николов и Ива Гикова

Музика: Пламен Петков

Мултимедия: Теодор Киряков

Анимация: Роксана Маркова

Актьорски състав: Диляна СпасоваКалоян ГеоргиевКирил АнтоновЛатина БеровскаЛюбен ЧаневСтанислав Матев

 

“Алиса в Страната на чудесата” е история на въображението.

История на детското въображение, което иска да сътвори един свят на безкрайна фантазия, на небивалица, на абсурд с ясната цел да даде шанс на децата да са деца.

Свят, в който възрастният е Гъсеница, Котка на кръстопът, Заек с часовник, Кралица от карти…

И именно, в този свят Алиса пораства, научава се да отстоява себе си, побеждавайки безсмислието.

Миг, сън, небивалица, която има за цел да съхрани още малко въображение, още малко детска вяра.