ИСТОРИЯ И СТАТУТ

ПОСОКА

Фестивалът ориентира програмата си към различни по форма и естетика театрални спектакли за възрастни.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ

Организира и провежда арт борса за абсолвенти и млади постановъчни екипи. Те представят режисьорски проекти и сценографски макети за бъдеща реализация на спектакъл. Зад част от тях стоят водещи и международно известни днес имена на творци.

ЛЮБОПИТНО

Ателие и работилница – тези, които знаят, предлагат на желаещите опит, съвместна среща за откривателство на ново, различно и полезно познание в кукленото изкуство.

=== По-горното е цитат от книгата "Истории за часовник, кукли и липов чай" с автор Светла Бенева ===

 

СЕПТЕМВРИ 2003

В третото издание на фестивала участваха 15 трупи от Европа и САЩ. Африка бе представена чрез специалното участие на преподавател и студенти по куклено актьорско майсторство от Нигерия.

Голямата награда – статуетката ПИЕРО грабна спектакъла “Картини в нощта” на Куклен театър Ниш, Сърбия и Черна гора. Новост бе наградата на журналистите, които отразяваха фестивала. Спектаклите бяха оценявани от екип от независими експерти сред които са доайените на кукленото изкуство у нас професорите Атанас Илков, Николина Георгиева и Юлия Огнянова, бащата на “Тримата глупаци” Доньо Донев и изявени специалисти от всички сфери на кукленото изкуство.

В съпътстващата програма акцентът падна върху организирания за първи път в България на УЪРКШОП ЗА МАРИОНЕТИСТИ. Той се проведе под вещото ръководство на професор Слави Маленов, преподавател по “Актьорско майсторство и режисура за куклен театър” в НАТФИЗ “Кр.Сарафов”. Фестивалът отново протегна ръка на младите творци в България чрез АРТ БОРСА за млади постановъчни екипи. Художничката Евелина Пенева показа уникална изложба от стъклени бижута. Младата старозагорска художничка Диана Петрова представи във фоайето на ДКТ Стара Загора самостоятелна изложба.

Домакините от ДКТ Стара Загора , съвместно с фондация “Сцена Балкани” и СНЦ ”Пиеро” представиха театралния експеримент ТОЙ И ТЯ – ГРЕХОВНАТА ЛЮБОВ. Продукцията бе подготвена с участието на режисьори от България, Македония, Босна и Херцеговина, Турция и Гърция.

Уникалното за ПИЕРО 2003 бе, че състезателната програма се представи и в Сливен и Ямбол, а от 30 септември до 20 октомври и в Нови сад, Сърбия и Черна гора.

 

====================

 

Статут на фестивала

Международният куклено-театрален фестивал за възрастни “ПИЕРО” е създаден през 2000г. по инициатива на Сдружение с нестопанска цел “ПИЕРО”. Той е една нова, неконвенционална Европейска сцена на куклено-театралното изкуство, заложила на вкуса към различни форми и нетипичното: театър за възрастни в кукления театър.
Фестивалът се провежда като биенале от 24 до 29 септември, под патронажа на Областния управител на Област Стара Загора. Организатори са Държавен куклен театър – Стара Загора, Община Стара Загора, СНЦ “ПИЕРО”, Национален център за театър, Министерство на културата , Българският център на UNIMA.

Като съпътстващи прояви международният куклено-театрален фестивал “ПИЕРО” организира теоретични семинари, уъркшопове, арт борса, изложби, улично изкуство.

Цели

Развитие и популяризиране на професионалното куклено-театрално изкуство.
Признаване на културата като важен елемент от социалната интеграция и гражданство
ТЕАТЪРЪТ да бъде бъдеще, да бъде мост, който пресича граници и установява приятелство и разбирателство между народи с различни култури и традиции.
Изграждане на основите на дълготрайна мрежа на творчески образователен обмен и сътрудничество между куклени творци от всички континенти.
Подкрепа на креативността и международното разпространение на културни ценности, движението на творци, културни дейци и техните произведения, като се поставя акцент върху културното многообразие и развитието на нови форми на културна изразност.

Регламент

Организаторите на Международният куклено-театрален фестивал “ПИЕРО” отправят покана за селекция до професионални кукловоди от всички видове и жанрове, работещи в сферата на кукления театър за възрастни.
Директорът на фестивала назначава със заповед Селекционна комисия за оценка на направените предложения. 
Участници във Фестивала “Пиеро” са професионални български и чуждестранни театри. Участниците във фестивала трябва да представят пиеси, реализирани не по-рано от 3 години до поредното издание на фестивала.

Фестивалът е организиран в две секции:
а/ куклен театър за възрастни 
б/ експериментални и нови форми в кукления театър за възрастни 
Всички участници могат да кандидатстват с две пиеси. Ако участник кандидатства с две пиеси, една от тях трябва да бъде в секция б/ експериментални и нови форми в кукления театър за възрастни.
Кандидатите заявяват писмено предложението си, като прилагат попълнена заявка за участие, видеозапис, анотация на спектакъла, по 6 /шест/ бр. снимки, програма, плакат, рецензии, писма за препоръка, пресдосие и пълна техническа спецификация на постановката/постановките/ на адреса на ДКТ – Стара Загора.
Всички разходи по настаняване и изхранване се поемат от организаторите на фестивала. Директорът на фестивала сключва договор със трупите, допуснати до конкурсната програма и заплаща от бюджета на фестивала представленията срещу издаден от театралната организация съответен финансов оправдателен документ. Фестивалът “ПИЕРО” се разпространява в България. Броят на представленията и размера на заплащането се конкретизират в съответнияте договори с трупите, съобразно финансовите възможности на фестивала.
Пътните разходи се осигуряват от гостуващите театри.

Награди и отличия

Фестивалът “ПИЕРО” има състезателен характер.
Директорът на фестивала назначава международно жури от изявени творци : автори, режисьори, композитори, сценографи, актьори за оценка на спектаклите от конкурсната програма.

Връчват се следните награди:

Награда за най-добър спектакъл GRAND PRIX - бронзова статуетка “ПИЕРО” от скулптора Емил Иванов 
Награда за “Експериментални и нови форми” – плакет “ПИЕРО”
Награда за режисура - плакет “ПИЕРО”
Награда за сценография - плакет “ПИЕРО”
Награда за музика - плакет “ПИЕРО”
Награда за мъжка роля - плакет “ПИЕРО”
Награда за женска роля - плакет “ПИЕРО”
Награда на младата критика - плакет “ПИЕРО”


На всички театри участвали на фестивала “ПИЕРО” се връчват дипломи за участие.