ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР - СТАРА ЗАГОРА, БЪЛГАРИЯ

Държавен куклен театър - Стара Загора има вече 66 годишна история. На сцената му се поставят постановки от български и световни автори, пишещи за деца и възрастни.

Държавен куклен театър - Стара Загора е репертоарен театър на държавно финансиране. Разполага със собствена сграда, сцени (основна и лятна) и ателиета, което му позволява ефективно да планира дейността си. Театърът е водещ между куклените театри по художествени и финансови резултати.

Театърът е организатор и домакин на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро", на който Европейската фестивална асоциация връчи в три поредни издания Европейски лейбъл за иновативност и значимост EFFE 2015-2016, EFFE 2017-2018, EFFE 2019-2020.

Носител на награди от предходни издания на Пиеро:

Pierrot 2009
- Награда за мъжка роля

Pierrot 2007
- Награда за женска роля

Pierrot 2001
- Награда за експериментални и нови форми

Pierrot 2005
- Награда за перспективна млада трупа

Страх - Pierrot 2015

Текст: Веселка Кунчева и Ина Божидарова

Режисура: Веселка Кунчева

Сценография и кукли: Мариета Голомехова

Музика: Христо Намлиев

Хореография: Явор Кунчев

Лайт дизайн: Томаш Моравек и Катарина Дурикова

Участват: Георги СпасовДеница ЯнакиеваЕлица СтояноваКалоян ГеоргиевКирил АнтоновСтанислав МатевТаня ГеоргиеваЛюбен Чанев

 

„В „СТРАХ“ разглеждаме историята на един човек , който е принуден да се върне назад в миналото си и да анализира изживения си живот. Това е спектакъл за страховете в нас. За това как можем, но не можем да се справим с тях. Спектакъл за срещата между детството, зрелостта и старостта. И дали е възможно да изживеем живота си по друг начин… „СТРАХ“ е спектакъл за това, което се опитваме да преодолеем, но не преодоляваме... За това, което можем да бъдем, но не успяваме... За това, което искаме да бъдем, но не сме…”

Веселка Кунчева - Режисьор

Спектакълът „Страх” е отличен с:

  • ИКАР 2015 за най-добър куклен спектакъл;
  • ИКАР 2015 за майсторско техническо осъществяване;
  • ИКАР 2015 за авторска музика на Христо Намлиев.