ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР – ПЛОВДИВ, БЪЛГАРИЯ

Държавен куклен театър – Пловдив е основан през 1946г. Носител е на орден “Кирил и Методий” – I степен. За 73 творчески сезона са изиграни над 340 заглавия. Годишно се реализират до 5 нови постановки, които се представят пред не по-малко от 30 000 зрители. Театърът е пътувал в над 40 държави, участвал е в много международни фестивали и е носител на над 80 престижни награди. Шест от спектаклите на театъра са в “Златния фонд” на Българска национална телевизия.

От 1977г., Държавен куклен театър – Пловдив инициира и организира фестивална форма – “Международен преглед на куклената миниатюра”, която от 1990г. добива статут на международен фестивал със заглавие “Двама са малко – трима са много”.

Носител на награди от предходни издания на Пиеро:

Pierrot 2013
- Награда за музика
- Награда за сценография
- Награда за най-добър спектакъл GRAND PRIX

Pierrot 2003
- Награда за женска роля

Pierrot 2001
- Колективна награда за актьорско майсторство

Pierrot 2005
- Награда за сценография

Дама пика - Pierrot 2017

Продължителност: 100 мин.

Език: български

 

Режисура: Веселка Кунчева

Сценография: Мариета Голомехова 

Музика: Христо Намлиев

Хореография: Стефан Витанов

Участват: Полина Христова, Пламен Димов, Ева Данаилова, Живко Джуранов, Мария Димитрова, Михаела Андонова, Наталия Василева, Велизар Евтимов, Александър Караманов

 

Играта на карти или играта на съдбата. Играта, в която жадуваме да спечелим и да се домогнем до щастие, любов, реализация, власт. Тази игра завихря в нас желанията. Желанията, които бавно набъбват, завладяват ни, подчиняват ни и накрая ни засмукват в стихията си, за да ни изплюят обратно - обезобразени и деформирани подобия на човешки същества. Или желанията потиснати, стаени, премълчани от страх и неувереност, които ни оставят да предъвкваме рутината на сивото си ежедневие в очакване за мистично спасение.

„Дама Пика“ е спектакъл за спасението и проклятието, разкъсващата страст и фалшивото смирение.