ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР - СТАРА ЗАГОРА, БЪЛГАРИЯ

Държавен куклен театър - Стара Загора има вече 66 годишна история. На сцената му се поставят постановки от български и световни автори, пишещи за деца и възрастни.

Държавен куклен театър - Стара Загора е репертоарен театър на държавно финансиране. Разполага със собствена сграда, сцени (основна и лятна) и ателиета, което му позволява ефективно да планира дейността си. Театърът е водещ между куклените театри по художествени и финансови резултати.

Театърът е организатор и домакин на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро", на който Европейската фестивална асоциация връчи в три поредни издания Европейски лейбъл за иновативност и значимост EFFE 2015-2016, EFFE 2017-2018, EFFE 2019-2020.

Носител на награди от предходни издания на Пиеро:

Pierrot 2015
- Награда за сценография

Pierrot 2009
- Награда за мъжка роля

Pierrot 2007
- Награда за женска роля

Pierrot 2001
- Награда за експериментални и нови форми

Pierrot 2005
- Награда за перспективна млада трупа

Джелсомино в страната на лъжците - Pierrot 2017

Продължителност: 60 мин.

Език: български

 

по Джани Родари

Драматизация и режисура: Елица Петкова

Сценография и кукли: Ива Гикова и Ивайло Николов

Музика: Пламен Петков

Анимация: Роксана Маркова

Мултимедия: Теодор Киряков

Участват: Таня Георгиева, Латина Беровска, Кирил Антонов, Любен Чанев, Янчо Иванов, Станислав Матев, Калоян Георгиев

 

„Джелсомино в страната на лъжците“ е история за порастването на едно момче. Около малкия, уплашен от собствената си сила Джелсомино, като в панаирджийска въртележка се завърта приключенска вихрушка от невероятни събития и хора. Той намира приятели, намира врагове, изправя се пред страхове, попада в люти битки. Изживява приключението на живота си! Всичко започва с едно бягство от дома, бягство от самия себе си. Но Джелсомино успява да достигне до същността, да настигне самия себе си и пред очите ни се превръща в силно и смело момче.

А неговата история ще ни разкаже не кой да е, а собственият му силен глас!