Изложба "Сценография за куклен театър" арх. Иван Цонев (1928-2017) - Pierrot 2019

ще бъде отворена до 29.09.2019

 

Арх. Иван Цонев е роден на 28 юни 1928г. в Шумен. Завършва с отличие “архитектура” през 1954г. и е назначен за архитект на града. Идеите му не срещат одобрение от тогавашното партийно ръководство и той намира реализация в друго изкуство – сценографията. Освен че е сред основателите на кукления театър в Шумен, той създава и редица постановки там, а в периода 1993-1995 е негов директор и художествен ръководител.

Творческият път на Цонев като сценограф е свързан с развитието на два от най-големите куклени театри у нас – ДКТ Варна и ЦКТ София. Той е изключително активен и дееспособен творец, един от главните представители на модерността в българския куклен театър.

През 1962г., арх. Иван Цонев, Атанас Илков и Николина Георгиева разкриват специалност „Куклен театър” във ВИТИЗ, с което полагат основите на висшето образование за куклен театър у нас.

В артистичната си кариера е сценограф на над 250 продукции на територията на страната и чужбина. Има осъществени 49 турнета в Германия, Полша, Русия, Чехословакия, Великобритания и др. Негови продукции са излъчвани по телевизията в България, Полша, Югославия и Германия. Отличен е с многобройни награди – от национални прегледи, Златният делфин, Съюза на българските художници, на фестивала в Единбург и др. Имал е 9 самостоятелни и 4 колективни изложби. Негови творби са притежание на частни колекции в Англия, Полша, Гърция, САЩ, Германия, Швейцария и Франция.

Големият творец ни напусна на 24 Февруари 2017г. като остави в наследство огромен личен архив. Името му се помни и ще се помни от поколенията творци на българското куклено-театрално изкуство, като Големият майстор, Маестрото арх. Иван Цонев.