ВИКТОР ТОТ – БУДАПЕЩА, УНГАРИЯ

„Виктор Тот е една от най-универсалните фигури в унгарския джаз. Чрез музиката си, може да се изрази като шумен пост-боп виртуоз (например в Tóth Viktor Tercett) или като духовен водач в „Arura Trio” – казва пресата за неговия албум „Climbing with Mountains” 2007, който между другото спечели приза „най-добър джаз албум“ през същата година.

Най-новите му албуми, наречени „but inside“ и седмият, наречен „Lamu“, също спечелиха награда за най-добър джаз албум в Унгария. Виктор Тот печели титлата „джазмен на годината” и „джаз композитор на годината” няколко пъти. Въпреки това, той все още вижда себе си като търсещ истината и с музикалните си начинания се стреми да постигне единство с вселенската хармония.

Тъй като Тот е свирил с международно известни музиканти като Хамид Дрейк (барабани), Хенри Франклин (бас), Уилям Паркър (бас), Джон Бет (барабани), Ерик Алън (барабани), Пьотр Войтасик (тромпет) и Михай Дреш (саксофон), с тези колаборации e спечелил уважение като техен събрат и е израстнал като музикант. Музикалният му израз е динамичен, но същевременно чувствителен и се стреми да улови енергията на момента с всяко изпълнение. Свирил е в цяла Европа, Индия и САЩ на различни джаз фестивали. Води собствен терцет - Tóth Viktor Tercett, композира своя музика, води семинари за младежи, продуцира музика за съвременни танцови спектакли и колекционира народна музика ... Винаги търси да напредва в нови посоки.

"Ако имахме класификация на джаз музикантите, както имат в САЩ, алт-саксофонистът Виктор Тот несъмнено щеше да бъде най-добрият на неговия инструмент. Освен, че е отличен композитор, в новия си албум, той изпълнява и собствени парчета. Той е креативен артист, който създава нови проекти на всеки шест месеца."
Атила Мартон

"Виктор Тот, виртуозен алт изпълнител, за когото се казва, че е най-вълнуващият саксофонист на унгарската сцена."
Франпи Барио

"Тот, с леко докосване във фразирането и чувствайки се у дома в по-ниския регистър, въпреки че е алтов изпълнител, демонстрира добре установено и сериозно взаимодействие с колегите си музиканти. Звученето и фразирането му, както и силно идиосинкратичните му композиции са дълбоко вкоренени в джаз традицията, докато същевременно той обръща особено внимание на музикалния свят на Балканите."

Неговият диск с Хамид Дрейк и Матиаш Сандай, издаден през 2008г., е избран за джаз продукция на годината в Унгария.

 

Моят дом - Pierrot 2019

Продължителност: 70 мин.

Език: английски

 

Соло концерт със саксофон и визуални ефекти

Уникално концертно преживяване от многократния носител на награда „Джаз музикант на годината“ – Виктор Тот.

Концертът е необикновено пътуване към настоящия момент, през жанрове и истории, на крилете на импровизации.

Тази година Виктор издава 7-мия си студиен албум, наречен LAMU. Негови записи получават наградата „Джаз парче на годината“.

Той представя спектакли и води семинари по цял свят, от Индия до САЩ. Виктор говори, свири и проповядва свобода и красота.