ТЕАТЪР 199 “ВАЛЕНТИН СТОЙЧЕВ“ – СОФИЯ, БЪЛГАРИЯ

Театър 199 „Валентин Стойчев“ е сценично пространство („престижно и уютно театрално мазе в центъра на София“), посветено на камерни спектакли от съвременни автори.

 Театърът е основан на 12 юни 1965г. и наречен така заради 199-те места, с които разполага тогава. Няма собствена трупа. Всички творчески екипи се събират на проектен принцип, но тук са поставяли едни от най-елитните режисьори, а десетки емблематични роли са изиграли най-талантливите за своето време актьори.

 Пространството пред театъра също е емблематично място за софиянци и гости на столицата. Причината е първата по рода си в България Стената на славата, наречена „199 стъпки към успеха“. На нея са увековечени отпечатъците на едни от най-известните български артисти.

Нос - Pierrot 2019

Продължителност: 95 мин.

Език: български

 

по Н. В. Гогол

Сценична версия: Ина Божидарова

Постановка: Веселка Кунчева

Сценография: Мариета Голомехова

Музика: Христо Намлиев

Участват: Георги Спасов и Полина Христова

 

Носът е най-забележимото нещо на човешкото лице. Способен е да разпознае трилион различни аромата. Той диша, дава информация за вкуса на храната, служи за резонатор на гласа, предпазва белите дробове, киха... По носа можем да преценим характера. Носът на Веселка Кунчева е пълен фантазьор. На Ина Божидарова е изящно перо. На Мариета Голомехова – художник най-изкусен. От носа на Христо Намлиев струят трели, а от този на Полина Христова искри пленителна игривост. Носът на Георги Спасов стърчи горд от таланта на своя притежател. Нашият „Нос” е свободна адаптация на повестта на Гогол. Пиеса, осмиваща бюрокрацията, пошлостта и безразличието. Спектакъл, който прегръща човечността.

Постановка, която ще ви спре дъха през устата, а и през носа!