СТЕФАН ЯНКОВ

Стефан Янков е театровед, който преди 89-та работи в различни провинциални театри.

От 1972 – 1982г. е драматург на Пловдивския театър през един от най-успешните му периоди, когато в него са режисьори като Пантелей Пантелеев, Юлия Огнянова, Любен Гройс, Иван Добчев.

Обвинен е, че прави субективен репертоар.

Започва работа в Хасковския театър, където кани режисьора Иван Добчев. От 1988 – 1990г. е директор на Сливенския театър и са за кратко и на Младежки театър, а през 90-та става директор на Първи частен театър „Ла Страда”.

От 1993-та е поканен за директор на новообразувания Национален Център за театър от тогавашния министър на културата г-н Знеполски.

Още тогава се прокарва идеята, че театрите трябва да се финансират и от общините, както и да се обърнат към частно финансиране.

Смята, че участието на държавата трябва да бъде повече на проектен и конкурсен принцип. Въвежда се „откритата сцена” (т.е. театри без собствена трупа) като формат.

По-късно г-н Янков отново е поканен за директор на НЦТ (1997 г.) от министър Емма Москова.

Премиера на книгата „Театрална география, истории, личности“ - Pierrot 2019

„Не зная дали всеки би намерил смелост да напише подобна искрена книга със спомени, но съм сигурен, че всеки би искал да живее живот, подобен на описания.“

„Стефан Янков е добър ученик на своите духовни учители-разказвачи. Страниците, които ще прочетеш, щастливи читателю, са пропити от дъхаво червено вино и благостта на сладкодумието.“

„Делото” е театърът. Почти 20 години Стефан Янков е в центъра на театралния живот в провинцията (Пловдив, Димитровград, Хасково, Сливен, Смолян), а през следващите повече от 20 години работи в софийски театри или в Националния център за театър. Бил е драматург, бил е и директор. Истински театрал. Самоироничен, вслушан в света около него, замислен за същината на случващото се...”

Никола Вандов