ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР – БУРГАС, БЪЛГАРИЯ

Държавен куклен театър – Бургас е професионален театър за деца, основан през 1954г., а държавния си статут придобива 1962г. От тогава до днес, героите на много български и световни класически произведения за деца са оживели под светлините на рампата на театъра.

 Цяла плеяда талантливи актьори, с любов и ентусиазъм, защитава престижен репертоар и овладява всички системи кукли в спектакли, създадени от най-добрите режисьори, сценографи и композитори на България. Всичко това се случва при чудесни условия за работа, завиден зрителски интерес и профeсионално признание на колеги и театрали.

 Със своите над 300 реализирани постановки, над 10 000 изиграни представления пред близо 3 000 000 зрители, задгранични турнета в Европа, Азия, Африка и Америка, множество индивидуални и колективни награди от Национални прегледи и Международни фестивали, ДКТ - Бургас се е утвърдил като един от водещите в страната.

 

Носител на награди от предходни издания на Пиеро:

Pierrot 2009
- Награда за режисура
- Награда за женска роля

Pierrot 2007
- Награда за най-добър спектакъл GRAND PRIX
- Награда за мъжка роля
- Награда за женска роля

Филифьонката, която вярваше в бедствия - Pierrot 2019

Продължителност: 50 мин.

Език: български

 

Автор: Туве Янсон

Сценарий и режисура: Петър Тодоров

Сценография и костюми: Ханна Шварц

Музика: Петя Диманова

Хореография: Петя Стойкова

Видео дизайн: Владислав Илиев

Участват: Десислава Минчева-Тодорова, Неделина Роселинова и гласът на Ицко Финци

 

Красив и поетично-смешен разказ за една странна Филифьонка, която живее сама на отдалечен, северен бряг. Тя толкова се бои да не й се случи някое бедствие, че почти не излиза от къщата си. Единственото живо същество наоколо е не по-малко странната Гафса. Двете са обречени да бъдат добри съседки, но страховете на Филифьонката им пречат. Всъщност, дали най-добрият начин да се освободиш от страха не е да преминеш през него?