МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР – НОВИ САД, СЪРБИЯ

Младежкият театър е основан през 1932г. от куклари от местната асоциация „Соколско дружество“ в Нови Сад, със специалната подкрепа на д-р Владимир Белайчич и д-р Игнят Павлас.

 Театърът получава самостоятелна сграда през 1936г. - мемориалната къща „Цар Александър I“. Тя е великолепна и модерна сграда, проектирана от известния архитект Джордже Табакович със 166 места и чисто нова сцена.

 Театърът е затворен и със сериозни щети по време на Втората световна война. Веднага след края ѝ отворя врати за посетители като Куклен театър - Войводина. Името е променяно през годините на Градски куклен театър, след това само Куклен театър, а през 1968г. получава днешното си наименование.

 Младежкият театър е първият куклен театър в Сърбия и Войводина.

 Днес има две основни сцени: за деца и сцена за драматичен театър (от 1991г.).

 За повече от осем десетилетия, Театърът продуцира повече от 300 заглавия, представя над 20 000 пиеси, гледани от близо 3 милиона души. Отличен е с множество награди на местни и международни фестивали.

Носител на награди от предходни издания на Пиеро:

Pierrot 2019
- Награда за сценография
- Награда за режисура
- Награда за най-добър спектакъл GRAND PRIX

МЕТАМОРФОЗИ - Pierrot 2023

Продължителност: 45 мин.
Език: сръбски

Автор и режисьор: Саша Латинович

Сценограф на кукли и костюми: Милица Гърбич Комазец

Участват: Мария Радованов, Неда Данилович, Славица Вучетич, Слободан Нинкович и Саша Латинович
Митът, който искахме да съживим с нашия театрален ритуал, е мит, изпълнен с магия и страст. Митът за Медея и Язон ни разказва историята на свръхестествено голямата любов на двама души, която поради човешка слабост се превръща в ужасяваща омраза, оставяйки след себе си опустошение. Зрителите ще видят на какви жертви е готова голямата любов, но и на какви престъпления са способни разочарованите очаквания.