ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР – РУСЕ, БЪЛГАРИЯ

През 1955г., група ентусиасти, начело с Никола Кръстев, полагат основите на кукленото изкуство в Русе. От 1960 самодейният състав получава статут на „Държавен куклен театър”, а от 1965 разполага със собствена сграда до река Дунав, която е паметник на културата.

На сцената на ДКТ Русе са творили и гостували много талантливи актьори, режисьори, сценографи и композитори, донесли множество награди.

По повод 25-годишнината си, за цялостната си дейност и високи творчески успехи, театърът е удостоен с орден „Кирил и Методи” – първа степен.

Реализирал е множество гастроли в Румъния, Полша, Унгария, Югославия, Латвия, Дания, Сирия, Либия, Алжир, Германия, Русия и др.

ОРФЕЙ - Pierrot 2023

Сценарий и режисура Тодор Вълов

Сценография  Наталия Гочева

Музика, музикална адаптация и звукова картина  Пламен Мирчев - Мирона

Художествено осветление  Ивайло Марков

Участват: Христина Стоянова, Радинела Тотева, Светлина Станчева, Ивета Маринова, Любен Русенски, Васил Маринов, Димитър Пишев, Мартин Пашов

 

     „Орфей” е спектакъл-паноптикум, съставен от монументални визуално-пластични картини, спектакъл-мозайка, съчетаващ театър на движението, игра с маски, кукли и театрални знаци.

Музиката е изкуство, което докосва и извисява човека до божественото съвършенство. Музиката и любовта са дар и сила от боговете. Любовта е неподвластна дори на смъртта.

Митът за Орфей и Евридика пресъздава темата за раздялата и смъртта, за силата и слабостта на човешката душа.

Музикалната картина на спектакъла е изградена от най-популярните теми и арии в операта на Глук „Орфей и Евридика“, както и авторска музика.

Посвещаваме го на 260-годишнината от създаването на прочутата барокова опера на Глук.

Тодор Вълов