Организация „36 маймуни“

Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура - 36 маймуни" е създадена през 2007 година от режисьора и драматург Гергана Димитрова и е базирана в София. През годините тя се налага в сферата на независимите изпълнителски изкуства в България като една от най-иновативните и устойчиви театрални групи. От 2007 година досега групата представя 11 издания на своята платформа за нова българска и европейска драматургия ПроТекст в специално развития от организацията формат пърформанс-четене. Друга сфера в театъра, която 36 маймуни развива и популяризира от 2009 година, е научния театър. Театралните продукциите и драматургичничте текстове на компанията са многократно отличвани с национални и международни награди и са представяни в Германия, Австрия, Швейцария, Гърция, Финландия, Англия, Португалия, Румъния, Франция и САЩ, Пиесата "Дом за овце и сънища" е носител на наградата Brücke Berlin 2020 за драматургия. Драматургичният тандем Здрава Каменова и Гергана Димитрова вече е добре познат на театралната публика в България, а и в чужбина.

37 КЛЕЧКИ КИБРИТ - Pierrot 2023

автори: Здрава Каменова, Гергана Димитрова

режисура и сценография: Бернхард Ойстершулте

проучване, драматург: Гергана Димитрова

музика: Юлиан Стоичков 

изработка на кукла, водещ работилница за работа с куклата: Антие Тьопфер

асистент режисьор: Карина Илиева

асистент сценограф: Таня Неделчева

Участват: Снежина Петрова, Мануела Саркисян, Невена Калудова и Нейтън Купър 

„37 клечки кибрит“ е българо-немска театрална продукция на четири организации – „36 маймуни“ (София), TARTproduktion (Щутгарт) и театрите Fitz! (Щутгарт), Théâtre National (Люксембург).  Премиерата в България се състоя на 06, 07, 09 декември І 19:30 ч.  в софийската партньорска сцена на проекта - РЦСИ „Топлоцентрала“. 

 „37 клечки кибрит“ е пиеса, която минава жанрово по ръба на криминалната история. Тя е и пиеса за социалните неравенства в западните общества, които обострят и влияят все по-интензивно върху отношенията между хората. Тази динамика заплашва да взриви свързващата ни социална тъкан. Съвсем неслучайно заглавието реферира към „Малката кибритопродавачка“ на Андерсен.

 Пиесата ще ни отведе директно в живота на Елена, която е болногледачка и точно в този момент отива при поредния си клиент. Всичко започва нормално, дори добре. Агенцията предлага хубави условия, къщата е красива, семейството изглежда мило. Усещането ѝ обаче е, че е притисната от всички страни. Собственото ѝ семейство има нужда от парите, които изкарва в Германия, а клиентите се оказват не дотам безпроблемни. Постепенно нещата се оплитат в най-неочакван сюжет, измислен и всъщност задълбочено изследван от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, за които това е осмата обща пиеса. Двете провеждат поредица интервюта с болногледачи и хора от агенции, а финалната част от пиесата е завършена по време на есенната им резиденция на „ВТ Ивентс“ и ТАМ, Велико Търново.