Bitef Theatre

Bitef Theatre е авангарден театър, разположен в колоритното театрално пространство на реконструирана евангелска църква, в самото сърце на Дорчол,Белград.

Още от основаването си през 1989 г. , Bitef Theatre  е сцената на младите интелектуалци, която събира авангардни артисти и трупи, като им дава пространство да представят и развиват своето изкуство.Вратите му са отворени за всякакъв вид сценична изява, обръщайки особено внимание на театъра на движението, съвременния танц, но и на най-новите драматургични текстове от страната и света. Освен продуциране на пиеси, предлага на творците възможност да се образоват чрез различни семинари, уъркшопи и форуми. Затова Битеф театър е театър, който непрекъснато се разраства, отворен към най-различни видове нова, свежа, смела и различна сценична изява.

ИМАТ ЛИ ПТИЦИТЕ СПОСОБНОСТТА ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТ? - Pierrot 2023

Продължителност: 75 мин.
Език: Сръбски

Текст: Тияна Грумич

Режисьор: Никола Исакович

Сценография, дизайн на кукли-обекти: Йована Матич, Ема Павлович

Електромеханика: Стеван Голубович 

Видеоанимация: Маша Тадич

Видеомонтаж: Момчило Вуйович

Изпълнители / кукловоди: Младен Милойкович, Данило Бракочевич, Ана Милосавлевич
   Често забравяме, че не живеем сами на този свят, а сме само малка част от природата. Това схващане беше отправната точка за направата на спектакъла "Имат ли птиците способността да се забавляват?". Имайки предвид това, творческият екип е избрал като изразно средство театъра на обектите. Работата с предмети ни напомни, че не е необходимо театърът и изкуството като цяло да бъдат антропоцентрични. Какво знае една прахосмукачка за живота?

   Хората използват различни неща в ежедневието си – мълчаливи наблюдатели на нашето съществуване на Земята, създадени за нашето оцеляване и забавление. Ние обаче отхвърляме тези неща много лесно, веднага щом ни омръзне, като по този начин създаваме огромно количество отпадъци. Не бива да забравяме, че тези предмети присъстват и на много важни събития в живота ни, затова решихме да пренасочим предназначението им и да ги превърнем в главни действащи лица на това представление. Основната идея беше да се създаде театрална постановка на базата на екологично съзнание, която да е екосъобразна по отношение на темите, които засяга, средствата, с които се създава и художествената форма, чрез която се осъществява.

  Днес, във времена, когато екологичните катастрофи, пандемиите и войните са се превърнали в наше ежедневие, не е трудно да си представим свят без хора. Такъв свят не е изненада, защото ние сме тези, които го създадохме. Надяваме се, че един ден, когато в крайна сметка изчезнем от лицето на Земята, птиците ще ни надживеят и няма да забравят как да се забавляват.