Unia Teatr Niemozliwy and David Zuazola

Работим заедно повече от 25 години и сферата на нашите интереси е куклен театър за възрастни. Като термин "кукла" ние считаме не само традиционните кукли, но и знак, символ, всяка материя, оживяваща на сцената. Всеки спектакъл създаваме с артисти, занимаващи се професионално с куклен театър. Сред нас има режисьори, сценографи, музиканти, актьори, многократно награждавани с награди и стипендии,например от полския министър на културата,  и различни международни фестивали. Ние представяме нашите спектакли с голям успех в целия свят.

В много случаи сме били лауреати на индивидуални и колективни награди (напр. колективна награда PIERROT 2000 за търсене на нови тенденции и индивидуална награда за нашия композитор за неговата музика).

Освен строгата ни театрална дейност, ние организираме: концерти, художествени изложби и работилници. От 15 години организираме за първи път в Полша Международен фестивал за куклен театър и филмова анимация за възрастни „И куклата е човек“.

РОБОТ - Pierrot 2023

Продължителност: 60 мин.
Език: без думи

Авторска идея: Давид Зуазола

Режисьор: Марек Б. Ходачински

Музика: Марек Зуравски

Адаптация: Давид Зуазола и Марек б. Ходачински

Дизайн на куклите: Давид Зуазола

Оператор и монтажист: Мариуш Грабарски
В бъдещето роботите съжителствали с хората. Светът продължавал да се движи напред и роботите вършели работата си, помагайки на хората. Докато не започнали да мислят самостоятелно. Правителството не било доволно от това и наредило да се затворят и унищожат всички роботи на планетата.

И така роботите почти изчезнали. Почти. Един ден Клара – момиче в инвалидна количка – изминава дълъг път от дома си и пристига в концентрационен лагер. Там тя среща робот – вероятно последният робот на планетата Земя. Така те започват едно дълбоко приятелство, основано на мълчание и разбиране.

Но се случва нещо ужасно и те се разделят. 70 години по-късно роботът се събужда и започва да търси Клара. В един свят, който се е променил и в който цари нетърпимост към различията.

"Робот" е представление, направено предимно с рециклиране. Както е присъщо за творбите на Давид Зуазола, механизмите, декорите и странните герои обитават един различен и специален свят, далеч от конвенционалностите, с въздействащи истории за човечност.

 

Този спектакъл се осъществява благодарение на подкрепата на Министерство на културата на Република Полша.